Odżelaziacze wody, czyli urządzenia stosowane najczęściej w przypadku korzystania z własnego ujęcia wody. Przekroczenia żelaza i manganu w wodzie mają znaczący wpływ na jej właściwości organoleptyczne. Stacje odżelaziania wody mają za zadanie usunięcie z wody żelaza, które znajduje się w formie rozpuszczonej (bezbarwne żelazo dwuwartościowe) na formy trudno rozpuszczalne, które osadzają się na odpowiednim złożu filtracyjnym. Woda wydaje się czysta, jednak pod wpływem działania powietrza żelazo utlenia się i wytrąca się czerwony osad.
Charakterystycznymi oznakami występowania żelaza i manganu w wodzie to:
- rdzawo-brązowy kolor
- nieprzyjemny „żelazisty” smak
- żółtobrązowe plamy na praniu, naczyniach
- rdzawe osady na urządzeniach
Postępowanie w celu usunięcia żelaza i manganu z wody rozpoczyna się od procesu napowietrzania wody surowej, następnie (jeżeli jest taka konieczność) korekta odczynu pH wody i ostatni etap to filtracja wody przy użyciu odpowiedniego rodzaju złoża.
Wybór odpowiedniej stacji odżelaziania wody jest ściśle powiązany z wielkością przekroczeń w zakresie żelaza i manganu. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w zakresie wody pitnej zawartość żelaza nie powinna być wyższa niż 0,2 mgFe/l, a stężenie manganu 0,05 mgMn/l